Περιγραφή

Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Δηκτικές διδαχές



Άρθρο στο thepaper.gr

Η κατάληξη των εν-εξελίξει διεργασιών στην Κύπρο είναι πιθανό –κατ’ άλλους πολύ πιθανό- να αναδείξει ως την πλέον συμφέρουσα επιλογή, είτε βραχυπρόθεσμα, αναφορικά με το «κούρεμα» ή τη φορολόγηση των καταθέσεων, τις επιπτώσεις στα ταμεία προνοίας κλπ, είτε μακροπρόθεσμα, αναφορικά με τη δυσκολία διατήρησης θέσεων εργασίας στα τραπεζικά ιδρύματα ή την εν γένει τραπεζική πίστη, την επιλογή του αρχικού σχεδίου πρότασης της Τρόικα. Η επίθεση στον πυρήνα του παραγωγικού μοντέλου της Κύπρου, καθιστώντας την φυγή κεφαλαίων πλέον σίγουρη, αποτέλεσε το βασικό επιχείρημα «πανηγυρικής» άρνησης του πρώτου σχεδίου, με το σύνολο όμως των χειρισμών να μην κατορθώνουν την αποφυγή της επίθεσης, αλλά και να επιτείνουν –κάτι που θα φανεί και στο κοντινό μέλλον- ακόμη περισσότερες αρνητικές εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο της εξελιχθείσης ιστορίας είναι εξαιρετικά χρήσιμο ως διδαχή, επιτρέποντας δύο βασικές συμπερασματικές διαπιστώσεις για τον τρόπο της σύγχρονης πολιτικής διεργασίας στην Ευρώπη, αλλά και την επαναφορά μίας τοποθέτησης από την περίοδο απόρριψης του Ευρωσυντάγματος από τη Γαλλία.

Συμπέρασμα Πρώτο: Οι πρόσκαιροι ηρωισμοί του «ΟΧΙ», όχι απλά δεν προέβαλαν εναλλακτικό σχέδιο ρεαλιστικής πολιτικής στόχευσης, αλλά ενέτειναν μία δύσκολη κατάσταση, που η χρονική της επιμήκυνση θέτει στο τραπέζι ακόμη περισσότερα εμπόδια. Σε αυτό το σημείο είναι εξαιρετικά εύληπτο να κατανοήσει κανείς τι θα συνέβαινε και στην Ελλάδα στην περίπτωση που η μονολιθική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2012: κανένας καλύτερος δρόμος, αλλά επώδυνα πισωγυρίσματα στην εφαρμογή ενός σχεδίου με ενδεχομένως επαχθέστερους όρους. Τι πιο σαφές από τον τρόπο αντιμετώπισης της Τρόικα και του Eurogroup στην περίπτωση της Κύπρου;

Συμπέρασμα Δεύτερο: η περίοδος των εύκολων διακηρύξεων και υποτιθέμενων λύσεων έχει παρέλθει όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης αλλά και του επιπέδου και της πολυπλοκότητας της διεργασίας που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη. Η κατάλληλη προετοιμασία και ένα σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και στρατηγική είναι όχι απλά προαπαιτούμενο αλλά περισσότερο από αυτονόητη ανάγκη για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε. Στην Κύπρο η διόγκωση των δημοσιονομικών της μεγεθών (διπλασιασμός του χρέους της μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια), αλλά και η προβληματική διόγκωση των μεγεθών των τραπεζών (ενδεχομένως με την αρνητική συνέπεια και του «Ελληνικού» PSI), έθεταν σταδιακά τις δομές της σημερινής αποτύπωσης. Όμως ποιο σχέδιο, και από ποιους, έλαβε υπόψιν του αυτήν την κατάληξη;

Τρίτον, η βασική τοποθέτηση της κρίσης: Πριν από μία δεκαετία περίπου ήταν εξαιρετικά της «μόδας» να επαναλαμβάνουμε πως η «πολιτική Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» είναι ακόμη πολλά βήματα πίσω, και για τους θιασώτες του «ρεαλισμού» στις Διεθνείς Σχέσεις, σχέδιο ανέφικτο. Ενδεχομένως όντως οι πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη να επιδιώκουν την ικανοποίηση των εσωτερικών τους ισορροπιών έναντι της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών στο Σύνολό τους. Εμείς, οι χώρες του Νότου, εάν παραμείνουμε θεατές αυτής της εξέλιξης, πολύ γρήγορα θα πιαστούμε για ακόμη μία φορά απροετοίμαστοι σε μία ακόμη επερχόμενη κρίση.

Δυστυχώς, τόσο η κοινωνική αφύπνιση όσο και η συνειδητοποίηση του σχεδίου στο οποίο πρέπει να βαδίσουμε θα προσκρούει πάντα σε αυτήν την πάλη του μικροκομματισμού και της δημαγωγίας απέναντι στην υλοποίηση ενός σχεδίου για ένα μεγαλύτερο σκοπό: για την κοινωνική ευημερία, την κοινωνική πρόοδο.

Σε εμάς σήμερα έλαχε αυτή η αποστολή, να αντιστρέψουμε τους όρους του παιχνιδιού όπως το βιώνουμε, να αλλάξουμε τη μοίρα μας, όπως κάποιοι μέχρι σήμερα τη φτιάξανε.
Έχει γίνει ξανά στο παρελθόν, και ίσως δε χρειάζονται τόσο πεφωτισμένες ηγεσίες, όσο σκληραγωγημένες συνειδήσεις.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Στον 102FM: Δεν μπορεί όλα να γίνονται στο όνομα της σωτηρίας του τόπου δίχως να βλέπουν τη σωτηρία του πολίτη


Το ΠΑΣΟΚ πιθανόν να έχει χάσει το ριζοσπαστισμό του, είπε, στον 102FM της ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Πολιτικές Όψεις και Απόψεις» με το Βαγγέλη Σπυριδωνίδη και την Κατερίνα Ρενιέρη, ο νεοεκλεγείς-πρώτος σε ψήφους- στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος Αντώνης Σαουλίδης.
Το γεγονός ότι για χρόνια στην εξουσία ήταν τα ίδια άτομα οδήγησε σε συμβιβασμούς, από τους οποίους το ΠΑΣΟΚ απαλλάσσεται σταδιακά τόνισε ο κ. Σαουλίδης και αρχίζει τώρα να θέτει μια νέα ατζέντα για τη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση.
Δεν μπορεί όλα να γίνονται στο όνομα της σωτηρίας του τόπου δίχως να βλέπουν τη σωτηρία του πολίτη επισήμανε ο κ. Σαουλίδης.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Σας ευχαριστώ πολύ!

Το μήνυμα του συνεδρίου, προς κάθε κατεύθυνση, είναι μήνυμα ανανέωσης και πραγματικής αλλαγής σε νοοτροπίες και πρακτικές. Αυτό το μήνυμα οφείλουμε να κάνουμε πολιτική πράξη και να το υπηρετούμε καθημερινά. Η ευθύνη μας τεράστια και κάθε υποχώρηση θα κριθεί αυστηρά.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Δεν ξέρω για ποια «σάρα και μάρα στο ΠΑΣΟΚ» μιλάει Ο Πάγκαλος αλλά... «Ορισμένοι και σήμερα πληγώνουν το κόμμα»



Συνέντευξη στην Εφημερίδα Καρφίτσα 9/3/2013


Για «τη σάρα και τη μάρα στο ΠΑΣΟΚ» έκανε πρόσφατα λόγο ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφερόμενος στη νέα Κεντρική Επιτροπή της Ιπποκράτους, που εκλέχθηκε την προηγούμενη Κυριακή.

Για ανθρώπους που «με τις πρακτικές τους πλήγωσαν και πληγώνουν το κόμμα» κάνει λόγο ο πρώτος σε σταυροδοσία εκλεγμένος στο όργανο από τη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Σαουλίδης. «Το ΠΑΣΟΚ ανασυντασσόμενο με το πολιτικό προσωπικό του σε νέα διάταξη μπορεί να δώσει λύσεις, να ακουστεί, να αποτελέσει και πάλι ελκυστική μα κυρίως αξιόπιστη επιλογή για τους πολίτες. Και αυτό είναι μία δέσμευση όσων αναλαμβάνουμε την αποστολή του νέου κύκλου ευθύνης για το κόμμα» απαντά ο πρόεδρος του δημοτικού Νεάπολης Συκεών σε όσους χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ «τελειωμένο».

Σχολιάζοντας τα όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί αναφορικά με τους αποκλεισμούς στελεχών από τη διαδικασία εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και την κίνηση της Μαριλένας Κοππά να παραιτηθεί από τη θέση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ex officio ορισμό της στην Επιτροπή, απαντά πως «πάγια άποψή μου είναι ότι στα Σοσιαλοδημοκρατικά κόμματα η κεντρική επιτροπή ως κύριο καθοδηγητικό όργανο, οφείλει να αποτελείται από μέλη που εκλέγονται και δεν συμμετέχουν αριστίνδην». Συμπληρώνει επίσης πως «η κα Κοππά θα μπορούσε να αντιπροτείνει τη λογική του να εκλέγονται όλοι, και οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές. Και αυτό εντάσσεται, σε μία συνολική νοοτροπία θεσμικής λειτουργίας των κομμάτων: όταν απευθύνεσαι συντεταγμένα στον Πρόεδρο του κόμματος, δεν απευθύνεσαι ταυτόχρονα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όταν παραιτείσαι ως διαφωνία, παραδίδεις και την έδρα σου. Αυτή ακριβώς είναι η δια-φορά των νοοτροπιών του παρελθόντος σε σχέση με το διαφορετικό που οφείλουμε να πρεσβεύουμε από εδώ και πέρα. Η Κεντρική Επιτροπή δεν είναι ένα φόρουμ διαλόγου, είναι το βασικό πολιτικό όργανο του κόμματος, που δε δίνει απλά στίγμα, παράγει πολιτική, θέτει στόχους, επιλέγει στρατηγικές και στη βάση αυτού κρίνεται».


Για τη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος δεν κατόρθωσε να εκλέξει επιπλέον βουλευτή. Για το λόγο αυτό ο Αντώνης Σαουλίδης εκτιμά πως «για τη θεσμική λειτουργία του κόμματος, όλοι μαζί, βάσει της νέας δομής του, και της στελέχωσής του οφείλουμε να είμαστε αποδοτικοί, αποτελεσματικοί, γνήσιοι εκφραστές της βούλησης της βάσης και της κοινωνίας». «Αυτό είναι μονόδρομος, εάν πραγματικά θέλουμε την ανάταση και την πραγματική ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ. Το στοίχημα δεν είναι η δική μου αναβάθμιση, αλλά αυτό που πάντα έλεγα, να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία, ως μονάδες αλλά κυρίως ως συστατικά μέρη του φορέα μας» καταλήγει.

Αναφορικά με όσα ακούγονται για την επικείμενη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου στον επόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Σαουλίδης τονίζει πως «η επιτυχία της κυβέρνησης αποτελεί το βασικό βήμα για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, όχι ως αποτέλεσμα κάποιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας, όπως ίσως να προλάβουν οι επικριτές της λογικής να μας προσάψουν, αλλά ως αποτέλεσμα τομών που η χώρα έχει ανάγκη. Επομένως, εν όψει και του επικείμενου ανασχηματισμού, θα ήθελα να προσθέσω και την εξής προϋπόθεση: οι τομείς ευθύνης του ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσουν αποδοτικά, να λειτουργήσουν βάσει  κανόνων, δίνοντας το σύνθημα για μία νέα λογική στο δημόσιο βίο. Πλέον δε χωρούν δικαιολογίες, όλα όσα πιστεύουμε, όλα όσα παλέψαμε οφείλουν να υλοποιηθούν. Και τους καλώ όλους, να προβληματιστούν στο εξής: κατά πόσο η χώρα είναι έτοιμη για εκλογές, και τι ακριβώς αυτές θα σήμαιναν για τη χώρα σήμερα».


Ο Γιώργος και το συνέδριο

Ο ίδιος σημειώνει επίσης, απαντώντας εμμέσως σε όσους ισχυρίζονται πως το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν μια διαδικασία συσχετισμών ότι «το αποτέλεσμα του συνεδρίου φανερώνει ένα αποκλειστικά πολιτικό γεγονός, μία νέα γενιά στο προσκήνιο». Την ίδια ώρα, υποστηρίζει πως είναι δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και των αγώνα τον εσωκομματικών αλλαγών που αυτός έχει ξεκινήσει. Τέλος, ο κ. Σαουλίδης μιλά στην «Κ» για την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, την απόφασή του να παραδώσει την εξουσία αλλά και το γεγονός πως μερικοί «σύντροφοί» του κατά την είσοδό του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το περασμένο Σάββατο βράδυ φώναζαν «νάτος νάτος ο Πρωθυπουργός». «Η ανάλυση της περιόδου εκείνης ίσως να ανήκει στην ιστορική μελέτη. Το σημαντικό είναι το τι κάνουμε από εδώ και πέρα, ποιο είναι το στίγμα μας, ποια είναι η πολιτική μας πρόταση, ποιες επιλογές θα κάνουμε. Αυτήν την ευθύνη έχουμε και σε αυτό θα κριθούμε. Και το τι εμείς πρεσβεύουμε είναι απολύτως ευκρινές, είναι γνωστό από το δημόσιο λόγο μας, και φυσικά θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και πιο αναλυτικά άμεσα» καταλήγει ο κ. Σαουλίδης.



Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Βιογραφικό Αντώνη Σαουλίδη

Ο Αντώνης Σαουλίδης γεννήθηκε στις Συκιές το 1978. Απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. Από το 2005 ασκεί μάχιμη δικηγορία. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο οποίο είναι από το 2007 Υποψήφιος Διδάκτορας. Είναι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις «Διεθνείς Πολιτικές και Οικονομικές Σπουδές» και στις «Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας» του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών. Είναι παντρεμένος με την Αντιγόνη Δούναβη, Τοπογράφο Μηχανικό, και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Ασχολήθηκε σε νεαρή ηλικία με τον Αθλητισμό, ξεκινώντας το 1986 από την ομάδα χειροσφαίρισης του ΒΑΟ Συκεών. Κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 2012, ως αρχηγός της ομάδας του ΠΑΟΚ, αλλά και το ελληνικό πρωτάθλημα, δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2008-2009 και το 2009-2010. Είναι επίσης Διεθνής Αθλητής με αρκετές συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα. Δημοτικός Σύμβουλος Συκεών από το 2003. Είναι σήμερα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης - Συκεών. Είναι Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ από το 2008.

Το μήνυμα του Συνεδρίου



Η ανανέωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε σε βασικό πολιτικό μήνυμα που η βάση του κινήματος εξέπεμψε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του. Η ευθύνη της μετουσίωσης αυτού του μηνύματος σε δράσεις για την πραγματική αλλαγή, για ένα σύγχρονο, υπεύθυνο και αξιόπιστο κόμμα, πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, ανήκει πρωτίστως σε εμάς, τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που χωρίς παρεκκλίσεις οφείλουμε να εργαστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που με εμπιστεύτηκαν. Δεσμεύομαι με όλες μου τις δυνάμεις να δικαιώσω την επιλογή τους.
Η αξιοπιστία οφείλει να αποτελεί μία συντεταγμένη επιλογή και οι πράξεις όλων μας να το αποδεικνύουν στην καθημερινή τους πρακτική. Σε αυτήν την κατεύθυνση, στα πλαίσια και των ρυθμίσεων του καταστατικού του κινήματος (ρυθμίσεις που προβλέπουν απόλυτο ασυμβίβαστο μόνο για τους κατέχοντες θέσεις Προέδρου και Δ/ντος συμβούλου καθώς και τους αναπληρωτές τους), έχω ήδη καταθέσει από τις 28.12.2012 την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ του ΟΛΘ ΑΕ, και σήμερα 7.3.2013 κατέθεσα εκ νέου το αίτημά μου, ζητώντας την οριστική του αποδοχή.
Το ζητούμενο της ανανέωσης νοοτροπιών και συμπεριφορών μας ανετέθη ως ισχυρή εντολή αλλαγής. Είναι τεράστια η ευθύνη που αναλαμβάνουμε και με πλήρη συναίσθησή της, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε τομές και ανατροπές.
Το μήνυμα του Συνεδρίου είναι σαφές και εμείς υπεύθυνοι να το κάνουμε πράξη. Σε αυτό θα κριθούμε.




Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η συμμετοχή δεν είναι μόνο αριθμοί


(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καρφίτσα 3/3/2013)

Η διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανάδειξε τη μεγάλη συμμετοχή των μελών του σε πρώτο –μετρήσιμο- αισιόδοξο μήνυμα, η οποία υπερκαλύπτοντας τις προβλέψεις, αύξησε τον πήχη των προσδοκιών από το Συνέδριο. Η βάση του ΠΑΣΟΚ παραμένει παρούσα, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, δίνει ακόμη μία ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να αλλάξει ουσιαστικά.

Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός, ως ένα από τα σημαντικά διακυβεύματα του Συνεδρίου, οφείλουμε να προβούμε σε μία ακόμη τομή με το παρελθόν. Οφείλουμε να πάψουμε να μετράμε σε αριθμούς τη συμμετοχή των μελών και φίλων και να αποκωδικοποιήσουμε τα βαθύτερα νοήματα: δεν είναι οι αριθμοί που καθιστούν τη συμμετοχή σημαντική, είναι τα πρόσωπα. Κάθε ένας και κάθε μία ξεχωριστά, κάθε συμμετέχον μέλος στη διαδικασία εκδήλωσε με τη συμμετοχή και την ψήφο του, τη δική του αγωνία για την προοπτική του χώρου, για την ουσιαστική ανανέωση, για την αλλαγή σε νοοτροπίες, και την απαγκίστρωση από συγκεκριμένες τακτικές του παρελθόντος.

Και είναι μοναδική ευκαιρία να γίνει αυτό πράξη: να απαλλαγούμε από τους μικροκομματικούς τακτικισμούς, να θέσουμε ένα τέλος στο κακό μας παρελθόν, κάτι αδύνατο να πραγματωθεί χωρίς την πραγματική ανανέωση του πολιτικού δυναμικού του κινήματος, απαλλαγμένο από πρόσωπα-φορείς των αντιλήψεων του παρελθόντος. Ακριβώς αυτή η ευκαιρία γεννά τη δική μας ευθύνη: να μην προδώσουμε αυτήν την προσδοκία, να μην προδώσουμε για 2η φορά την απαίτηση για το «άλλαξέ τα όλα».

Η διατύπωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιγράμματος, που με προτάσεις και τομές απαντά στις προκλήσεις που η κοινωνική αναγκαιότητα επιτάσσει, και η οργανωτική αναδόμηση του κόμματος ως προοπτική μετατροπής του σε ένα κόμμα, θεσμικό και δημοκρατικό, αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του Συνεδρίου.

Η συγκρότηση του αξιακού πλαισίου του σύγχρονου ΠΑΣΟΚ, και ο στρατηγικός του σχεδιασμός, οφείλει να αποτελέσει το βασικό άξονα συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να το οδηγήσουν στο μέλλον. Η ρήξη με το κακό μας παρελθόν και η ανάδειξη των αξιόπιστων φωνών που μπορούν να υπηρετήσουν αυτήν την προοπτική, αποτελεί οδηγό για το μέλλον.

Είναι η δική μας αποστολή, που χωρίς καμία παρέκκλιση οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Ως υποχρέωση απέναντι στην ιστορία μας, ως ευθύνη για την προοπτική του χώρου, ως κοινωνική επιταγή.