Περιγραφή

Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Πράσινη αυτό-διοικητική διαχείριση απορριμμάτων



(Κεντρί 28/9/2010)
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης που διαμορφώνεται με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, εισάγει σειρά νέων αρμοδιοτήτων για τους δήμους στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων, της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, της Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αξιοσημείωτη, μεταξύ αυτών, είναι η πρόβλεψη για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, και ειδικότερα προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης αυτών.

Πρόκληση για την τοπική αυτοδιοίκηση, και κυρίως για δήμους όπως ο Δήμος Συκεών, που έχουν ήδη αναπτύξει ολοκληρωμένες δράσεις ανακύκλωσης και ταυτόχρονα πρόσκληση ενεργούς συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας.

Ευκαιρία για μακροπρόθεσμο και μεγαλόπνοο σχεδιασμό, από τις δημοτικές αρχές με τη συνδρομή των πολιτών, για την αποθήκευση, ανακύκλωση και την επεξεργασία των αστικών απορριμμάτων.

Καιρός είναι οι επιτυχείς πρωτοβουλίες δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και αντίδρασης στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος, να αποκτήσουν τη διάρκεια και τη συνέπεια, που αναμφίβολα η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να εγγυηθεί.

Γεγονός είναι πως η ανακύκλωση των περισσότερων υλικών, χωρίς να στερείται ουσίας και αξίας, απαιτεί την κατάλληλη υποδομή αποθήκευσης και επεξεργασίας, προκειμένου να θεωρηθεί ολοκληρωμένη. Σίγουρα λοιπόν, η διαμόρφωση όχι μόνο χώρων για την αποθήκευση αλλά και εγκαταστάσεων για την επεξεργασία των προς ανακύκλωση απορριμμάτων, θα πρέπει να είναι εκ των σημαντικών προτεραιοτήτων κάθε νέας δημοτικής αρχής.

Κοντά στον πολίτη και στην καθημερινότητά του, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδράμει στην αλλαγή στάσης του πολίτη-καταναλωτή, δημιουργώντας και τις κατάλληλες προϋποθέσεις ενίσχυσης και αξιοποίησης κάθε ατομικής και συλλογικής προσπάθειας, με μία βασική επιδίωξη, την ομορφότερη πόλη με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τώρα πια οι συνθήκες για ολοκληρωμένη πράσινη και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ξεκινώντας από τοπικό επίπεδο, το ευνοούν. Μένει να τις εκμεταλλευτούμε, απορρίπτοντας τις σειρήνες περί απόδοσης δημοψηφισματικού χαρακτήρα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Για να προσδώσουμε έτσι νόημα σε κάθε προσδοκία για ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: