Περιγραφή

Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΥΚΕΩΝ

(Μακεδονία, 24/02/2009)

Η ανάγκη σωστής διαχείρισης της ενέργειας, είναι επιτακτική και η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων μας, επιβεβλημένη, προκειμένου να μπει ένα εμπόδιο στις Κλιματικές Αλλαγές που απειλούν τον πλανήτη γη.

Στο δήμο Συκεών θεωρούμε πως μία αποτελεσματική πολιτική προστασίας του κλίματος προϋποθέτει και απαιτεί δραστικά μέτρα εκ μέρους της δημοτικής αρχής, αλλά και ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες σε θέματα που αφορούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αρνητικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αναζητούμε λοιπόν και υιοθετούμε ουσιαστικές λύσεις για μία ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και για επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον με γνώμονα την εξυπηρέτηση και το όφελος του πολίτη, κάθε ηλικίας, αλλά και την ενεργό συμμετοχή του.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώσαμε το Τοπικό Πρόγραμμα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Συκεών και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου Συκεών 2007-2010 με βασικό άξονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά έργα για την εξοικονόμηση της ενέργεια, και υπογράψαμε το Σύμφωνο Δημάρχων για την Βιώσιμη Ενέργεια, την επίσημη πλέον δέσμευση των 372 και πλέον ευρωπαϊκών πόλεων για μείωση των εκπομπών του CO2 πάνω από 20% μέχρι το 2020, θέτοντας με τον τρόπο αυτό συγκεκριμένους στόχους για την ενεργειακή απόδοση και τη διαμόρφωση ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια.

Δεν περιοριζόμαστε όμως εκεί. Ο σχεδιασμός είναι για εμάς μόνον η αρχή, το έναυσμα για ουσιαστική δράση, από τις απλές καθημερινές μας συνήθειες που οφείλουμε να αλλάξουμε, μέχρι τις πρωτοπόρες ίσως και ιδιαιτέρως αποτελεσματικές λύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, προχωρήσαμε στην τοποθέτηση ειδικού συστήματος on line παρακολούθησης της λειτουργίας των καυστήρων, για την επίτευξη της ορθολογικής κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και την εξοικονόμησή της. Το σύστημα αυτό τοποθετείται σταδιακά σε όλα τα δημοτικά κτίρια Συκεών, για την μείωση κατανάλωσης καυσίμων, αλλά και την παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης, καταγράφοντας εξοικονόμηση ενέργειας κατά 14%, μείωση των εξόδων θέρμανσης και βελτίωση της λειτουργίας του καυστήρα.

Διαμορφώνουμε έτσι ένα δήμο πρότυπο σωστής ενεργειακής διαχείρισης, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις ενεργειακές πηγές και το συμφέρον του πολίτη-καταναλωτή, χωρίς να ξεχνάμε τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι, πως η γη διαθέτει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας, όχι όμως και την απληστία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: