Περιγραφή

Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η συμμετοχή δεν είναι μόνο αριθμοί


(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καρφίτσα 3/3/2013)

Η διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανάδειξε τη μεγάλη συμμετοχή των μελών του σε πρώτο –μετρήσιμο- αισιόδοξο μήνυμα, η οποία υπερκαλύπτοντας τις προβλέψεις, αύξησε τον πήχη των προσδοκιών από το Συνέδριο. Η βάση του ΠΑΣΟΚ παραμένει παρούσα, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, δίνει ακόμη μία ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να αλλάξει ουσιαστικά.

Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός, ως ένα από τα σημαντικά διακυβεύματα του Συνεδρίου, οφείλουμε να προβούμε σε μία ακόμη τομή με το παρελθόν. Οφείλουμε να πάψουμε να μετράμε σε αριθμούς τη συμμετοχή των μελών και φίλων και να αποκωδικοποιήσουμε τα βαθύτερα νοήματα: δεν είναι οι αριθμοί που καθιστούν τη συμμετοχή σημαντική, είναι τα πρόσωπα. Κάθε ένας και κάθε μία ξεχωριστά, κάθε συμμετέχον μέλος στη διαδικασία εκδήλωσε με τη συμμετοχή και την ψήφο του, τη δική του αγωνία για την προοπτική του χώρου, για την ουσιαστική ανανέωση, για την αλλαγή σε νοοτροπίες, και την απαγκίστρωση από συγκεκριμένες τακτικές του παρελθόντος.

Και είναι μοναδική ευκαιρία να γίνει αυτό πράξη: να απαλλαγούμε από τους μικροκομματικούς τακτικισμούς, να θέσουμε ένα τέλος στο κακό μας παρελθόν, κάτι αδύνατο να πραγματωθεί χωρίς την πραγματική ανανέωση του πολιτικού δυναμικού του κινήματος, απαλλαγμένο από πρόσωπα-φορείς των αντιλήψεων του παρελθόντος. Ακριβώς αυτή η ευκαιρία γεννά τη δική μας ευθύνη: να μην προδώσουμε αυτήν την προσδοκία, να μην προδώσουμε για 2η φορά την απαίτηση για το «άλλαξέ τα όλα».

Η διατύπωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιγράμματος, που με προτάσεις και τομές απαντά στις προκλήσεις που η κοινωνική αναγκαιότητα επιτάσσει, και η οργανωτική αναδόμηση του κόμματος ως προοπτική μετατροπής του σε ένα κόμμα, θεσμικό και δημοκρατικό, αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του Συνεδρίου.

Η συγκρότηση του αξιακού πλαισίου του σύγχρονου ΠΑΣΟΚ, και ο στρατηγικός του σχεδιασμός, οφείλει να αποτελέσει το βασικό άξονα συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να το οδηγήσουν στο μέλλον. Η ρήξη με το κακό μας παρελθόν και η ανάδειξη των αξιόπιστων φωνών που μπορούν να υπηρετήσουν αυτήν την προοπτική, αποτελεί οδηγό για το μέλλον.

Είναι η δική μας αποστολή, που χωρίς καμία παρέκκλιση οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Ως υποχρέωση απέναντι στην ιστορία μας, ως ευθύνη για την προοπτική του χώρου, ως κοινωνική επιταγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: