Περιγραφή

Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Ποια Αλλαγή Θέλουμε;

(Ανάδυση, Τεύχος Απριλίου-Μαΐου)

Είναι επιτακτική όσο ποτέ η ανάγκη παρέμβασής μας ώστε να ανατρέψουμε τη διάχυτη αίσθηση απογοήτευσης των νέων ανθρώπων από το γενικότερο επίπεδο «ζωής» και τη γιγαντιαία απαισιοδοξία τους για το μέλλον.

Ως προοδευτικοί νέοι άνθρωποι δε μπορούμε να αντιμετωπίζουμε παθητικά καμία παρόμοια κατάσταση. Είναι ξεκάθαρο χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και στη γενιά μας να προτείνουμε τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε σταδιακά να χτίσουμε μια άλλη Ελλάδα και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ένα καλύτερο αύριο για το οποίο δε θέλουμε απλά και αφηρημένα ένα «καλύτερο σχολείο» ή ένα «καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης», αλλά προτείνουμε συγκεκριμένα την εφαρμογή πετυχημένων και δοκιμασμένων πρακτικών σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, προτείνουμε συγκεκριμένα Ολοήμερο, Ελεύθερο στο χαρακτήρα και προοδευτικό Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, την αποσύνδεση της μαθησιακής δραστηριότητας από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και τη στροφή του συστήματος από γραφειοκρατικό σε ανθρωποκεντρικό.

Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για το οποίο δε θέλουμε αόριστα και αφηρημένα καλύτερο επίπεδο ζωής αλλά προτείνουμε συγκεκριμένα ανθρώπινους ρυθμούς ζωής, λιγότερο άγχος, την υποχρέωση του κράτους να παρέχει υψηλής ποιότητας υγεία, ασφάλιση, περισσότερο πράσινο, περισσότερο ελεύθερο χρόνο, περισσότερα πάρκα, αποτελεσματικότερη μεταφορά από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ακόμη και την πεζοδρόμηση του κέντρου των μεγάλων Πόλεων.

Θέλουμε μια αποτελεσματικότερη διάρθρωση του κράτους ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη, να δίνει ίσες ευκαιρίες και όχι να ενισχύει τις πελατειακές ευκαιριακές σχέσεις. Προτείνουμε έμφαση στο κράτος πρόνοιας, την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και της νεανικής επιχειρηματικότητας σε μια βάση μακροχρόνιας στρατηγικής επένδυσης και όχι καταγραφής δεικτών προς προεκλογική προβολή.

Η απαισιοδοξία των νέων που πολλές φορές συντηρείται και μεγεθύνεται από την καθημερινότητα δεν είναι αναίτια. Είναι πράγματι πολλοί αυτοί που επιθυμούν μια παθητική στάση των νέων που με τη λογική του «δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή έστω να διορθώσουμε κάτι ας καθίσουμε να περιμένουμε» παραγκωνίζονται και περιθωριοποιούνται.

Και είναι αυτό ακριβώς που οφείλουμε να αλλάξουμε, όχι με τους ιστορικούς και μουσειακούς όρους της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά αλλά με τη συγκεκριμένη επιλογή πρόοδος ή συντήρηση. Οφείλουμε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία αναδεικνύοντας προτάσεις έχοντας κατά νου πως επιλέγουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι.

Και αυτή ακριβώς είναι η προοδευτική μας επιλογή. Οφείλουμε να είμαστε χρήσιμοι συγκεντρώνοντας σταδιακά όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία θέλουμε να αλλάξουμε, προτείνοντας τη μέθοδο της αλλαγής έστω και αν αυτή δεν είναι τόσο ευχάριστη σε ορισμένους.

Θέλουμε μια πραγματική αλλαγή. Αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή κουλτούρας, αλλαγή τρόπου ζωής. Και αυτή την αλλαγή θα την κατακτήσουμε σταδιακά με εμπιστοσύνη στη νέα γενιά της πολιτικής. Θέλουμε τις δικές μας προτάσεις να τις εφαρμόσουμε.

Αυτή είναι η αλλαγή που θέλουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: