Περιγραφή

Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Περί (κατά)χρησης πανεπιστημιακού ασύλου

(Αγγελιόφορος 28/04/2009)

Είναι γεγονός πως από την νομοθετική θέσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου με τον ν. 1268/1982 και την εννοιολογική τροποποίησή του σε ακαδημαϊκό άσυλο με τον ν. 3549/2007, ο θεσμός αυτός έχει καταστρατηγηθεί πολλάκις, η πραγματική και ουσιαστική του σημασία έχει διαστρεβλωθεί, και από άσυλο ιδεών της ακαδημαϊκής κοινότητας, μετατρέπεται σε άσυλο εγκληματιών και ποινικών αδικημάτων.

Όταν ο καθένας καπηλεύεται την μη εφαρμογή του νόμου, μετερχόμενος τη βία, και προχωρώντας σε καταστροφές, όταν παρακωλύεται η εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία, όταν φοιτητές και ακαδημαϊκοί εμποδίζονται, διστάζουν ή φοβούνται μόλις νυχτώσει να κυκλοφορήσουν στους χώρους των πανεπιστημίων, αφού τότε επικρατεί παρανομία και ανομία, όταν η ελευθερία στην επιστημονική αναζήτηση και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών περιορίζονται, όταν ο πυρήνας του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία πλήττεται, τότε ασφαλώς περί καταστρατήγησης πρόκειται.

Γεγονός είναι πως ήδη ο νόμος-πλαίσιο του 1982, αλλά και ο ισχύον του 2007, ο οποίος διατήρησε στο ακέραιο την ίδια ρύθμιση, στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαροι: δημόσια δύναμη, ήτοι η αστυνομία, μπορεί να επεμβαίνει στο χώρο του ασύλου όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

Προσχήματα περί ανεμπόδιστης, με κάθε μέσο και κυρίως με κάθε τίμημα, διακίνησης ιδεών και απόψεων, αιτιάσεις ανοχής εγκλημάτων στο βωμό της ελευθερίας της έκφρασης, δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας.

Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί κακουργηματικών πράξεων, εντός του πανεπιστημίου, ουδόλως πρέπει να παραμένουν ατιμώρητοι, διότι το άσυλο, το δίχως άλλο, είναι κατάκτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, κληροδότημα της μεταπολιτευτικής γενιάς στις επόμενες· σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί επιχειρηματολογική (κατά)χρηση της αστυνομίας για αποφυγή επέμβασής της στους πανεπιστημιακούς χώρους, όταν ο νόμος το απαιτεί.

Αναμφίβολα το άσυλο θεσμοθετήθηκε για την αδιάλειπτη και άνευ όρων προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας· άσυλο δεν σημαίνει ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους μόνο από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, το άσυλο δεν πρέπει και δεν έχει ΩΡΑΡΙΟ και η εφαρμογή του νόμου δεν χρονοπρογραμματίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: