Περιγραφή

Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Τα διλήμματα τότε και τώρα

(δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα" την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012)

Τα κόμματα, ως μια απλουστευμένη απόδοση της κλασικής θεωρίας δημιουργίας τους, αποτελούν οργανισμούς προσέλκυσης ψηφοφόρων με στόχο την εκλογική επιτυχία, είτε ως κυβερνητική προοπτική είτε ως επαύξηση των προηγούμενων εκλογικών ποσοστών τους. Το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ιστορικής του εξέλιξης επαλήθευσε σχεδόν κάθε εκδοχή αυτής της θεωρίας.

Για εμάς, που αποτελούμε και κάτι περισσότερο από απλούς αναλυτές, είτε ως φίλοι, είτε ως μέλη, είτε ως στελέχη του, το ΠΑΣΟΚ αντιπροσώπευε τη διαμάχη ανάμεσα στα δίπολα πρόοδος - συντήρηση, ελίτ και μεσαία τάξη, κοινωνική δικαιοσύνη και νεποτισμός. Και εμείς με τη σειρά μας, απαντώντας σε κάθε ερώτημα, επιλέξαμε την «αλλαγή», τον «εκσυγχρονισμό», τη «δικαιοσύνη». Επιλέγαμε την «ελπίδα», γιατί επιλέγαμε καθετί που νοηματοδοτούσε την προσπάθεια ανάτασης της χώρας, πιστεύοντας σε αυτόν τον αγώνα, συμμετέχοντας σε κάθε του έκφανση.

Σήμερα, για εμάς που αποτελούμε και κάτι περισσότερο από απλούς αναλυτές, είτε ως φίλοι, είτε ως μέλη, είτε ως στελέχη του, το ΠΑΣΟΚ αναζητεί μια νέα ταυτότητα ελπίδας, βιώνοντας παράλληλα μια άνευ προηγουμένου κοινωνική αποστροφή, κάτι που δεν οφείλεται στην «εθνική κρίση», αλλά στο γεγονός ότι οι ευθύνες αυτής είναι αμείλικτα εμφανείς, όσο και αν ακόμη αναζητούν ταυτότητα ή ονοματεπώνυμο, βαθιά κρυμμένο ίσως στην «πατέντα» της πολιτικής ευθύνης.

Η διαφθορά, η αφερεγγυότητα, η αναξιοκρατία αποτέλεσαν το πεδίο συνεύρεσης όλων των πολιτικών σχεδόν δυνάμεων της χώρας, οι οποίες ενέπλεξαν πολίτες αναζητούντες διέξοδο και οικογένειες μαχόμενες για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους σε μια μαζική συνενοχή.Και για εμάς η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την «τέχνη εξαπάτησης» δεν αποτελεί κόλπο. Αποτελεί προδοσία των αγώνων, των πιστεύω, των αξιών μας.

Η εκλογική ήττα του 2007, και η καθαρτική διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών του, επανέφερε στην επιφάνεια το εξής σημαντικό επιχείρημα: «Η κριτική στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να βασίζεται σε συγκρίσεις με άλλους φορείς, αλλά να πηγάζει από την ιστορική αποστολή και τις αξίες του». Βάσει αυτού, το ΠΑΣΟΚ το 2007 έκανε την «αριστερή» κατ' όνομα στροφή του. 

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει την προοδευτική. Και αυτή, με τα ίδια πρόσωπα που σέρνουν τις ευθύνες της καταστροφής, δεν μπορεί να γίνει πράξη. 

Χρειάζεται η πραγματικά ριζοσπαστική απάντηση σε όλα τα δίπολα για τα οποία παλέψαμε, χρειάζεται η νέα γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: