Περιγραφή

Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

«Γι’ αυτό κατεβαίνω στις εκλογές…»

Συνέντευξη του Αντώνη Σαουλίδη στο δημοσιογράφο Ηλία Τάταλα του ''Paok24.com'', Σάββατο 14 Απριλίου 2012


Ο αρχηγός της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ, Αντώνης Σαουλίδης θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης, στις εκλογές της 6ης Μαΐου και εξηγεί στο PAOK24 τους λόγους αυτής της απόφασης…
Σε μία εποχή που ο πολιτικός στα κόμματα εξουσίας, αποτελεί στόχο, πώς πήρες την απόφαση να είσαι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ;

«Υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Ο πρώτος είναι να καταριέσαι τους πάντες και τα πάντα για τη σημερινή κατάσταση, αρνούμενος να συμμετάσχεις ουσιαστικά σε οτιδήποτε. Ο δεύτερος είναι να εμπλακείς στα κοινά και να βοηθήσεις  να αλλάξει η κατάσταση. Προτίμησα το δεύτερο. Ειδικά σήμερα, οι νέοι πρέπει να ασχοληθούν με την πολιτική, γιατί αυτοί είναι οι άμεσα θιγόμενοι και μάλιστα για μεγαλύτερο διάστημα. Δεν έγινα τώρα ΠΑΣΟΚ. Είμαι στο ΠΑΣΟΚ δεκαπέντε χρόνια μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν μπορώ να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ούτε ξαφνικά να γίνω ακραίος».


Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο μέσος Έλληνας;
«Σαφώς και έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Όλα ξεκινούν από την παραδοχή ότι δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Τις συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης τις διαμορφώνει το ίδιο το κράτος.  Για πολλά χρόνια, όπως δεν τιμωρούταν ο πολιτικός που λαδωνόταν, ανάλογα δεν τιμωρούταν ο γιατρός που ζητούσε φακελάκι, ο δημόσιος υπάλληλος που για να δουλέψει ζητούσε γρηγορόσημο, ο εφοριακός που ζητούσε μίζα, ο επαγγελματίας  που δεν έκοβε αποδείξεις, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που φοροδιέφευγαν, εκείνοι που προκαλούσαν με τη συμπεριφορά τους την κοινωνία κ.ο.κ.
Η γενιά των τριαντάρηδων δεν είναι υπεύθυνη για όλα αυτά, αλλά αντιθέτως πνίγεται από την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης. Όταν ο νέος δεν μπορεί να δημιουργήσει οικογένεια, δεν μπορεί να βρει δουλειά ή όταν βρίσκει δουλειά, και η αμοιβή του δεν του φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη με τις τιμές που επικρατούν ακόμη στην αγορά, υφίσταται μία αδικία από την ίδια του τη χώρα. Όταν ο χαμηλοσυνταξιούχος βλέπει τη σύνταξή του να μειώνεται διαρκώς και κυρίως να μειώνεται η αγοραστική αξία των λίγων χρημάτων που παίρνει, υφίσταται αδικία από το κράτος. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πολύ συγκεκριμένος όρος για να μην τον καταλαβαίνουμε και αυτό με κάνει να υποπτεύομαι ότι κάποιοι δεν επιθυμούν δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Όλα αυτά που περιγράφεις έγιναν στα τελευταία χρόνια που διακυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία…
«Εγώ θα έλεγα ότι γίνονται στην Ελλάδα από το 1821 και όχι μόνο τα τελευταία 38 χρόνια. Η λέξη ρουσφέτι, αυτό το μίασμα για την κοινωνία μας, υπάρχει από την περίοδο της τουρκοκρατίας.  Ποτέ δεν ήταν η Ελλάδα η χώρα των ίσων ευκαιριών. Συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα συμφέροντα παγίδευσαν την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια κατακόρυφη άνοδος του βιοτικού επιπέδου, όμως αποδείχθηκε ότι ο γίγαντας είχε πήλινα πόδια. Παράγαμε λιγότερα από αυτά που καταναλώναμε, επειδή δεν υπήρχε μεθοδικότητα, δεν υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχε στρατηγική. Γι’ αυτό σήμερα βιώνουμε μία βίαιη και άδικη πτώση».

Επιμένω να αναρωτιέμαι πώς το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση, με τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν και έχοντας υπογράψει το μέλλον της χώρας.
«Σε αυτές τις εκλογές, επιλέγουμε ανθρώπους, επιλέγουμε αυτούς που η κοινωνία αναδεικνύει, που σε αυτήν και μόνο λογοδοτούν. Μόνο έτσι τα κόμματα εξουσίας θα αλλάξουν τις λογικές και τις δράσεις τους. Όποιος βρεθεί σε θέση ευθύνης πρέπει να παραμερίσει το ατομικό συμφέρον δουλεύοντας για το κοινό καλό. Η αξιοκρατία, από λέξη πρέπει να γίνει πράξη. Η ανάπτυξη, από λέξη, επίσης πρέπει να γίνει πράξη. Πλέον δεν τίθεται θέμα πολιτικής επιλογής, αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος. Η θεωρία τελειώνει εκεί που ξεκινά η ανάγκη της επιβίωσης.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μας στο έπακρο για να ανακάμψουμε. Όλοι αυτοί που έφεραν τη χώρα σε αυτό το σημείο δεν μπορούν να αλλάξουν νοοτροπία και τρόπο λειτουργίας και να δουλέψουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κράτους που θα το εμπιστευόμαστε όλοι. Το κράτος πρέπει να αξιοποιήσει όποια ευκαιρία υπάρχει ή δεν υπάρχει για να έχει ο κόσμος δουλειά και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Πρέπει να υπάρξει ανταγωνιστικότητα για να πέσουν οι τιμές, από επιχειρήσεις που θα έχουν κίνητρα να λειτουργούν εντός Ελλάδος και όχι στις γειτονικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, το κράτος πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να προσαρμοστεί και ο λαός στις ανάγκες δημιουργίας ενός κράτους που θα ευημερεί και δεν θα ζει με δανεικά. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ με την ανανέωση που επιχειρεί και την οποία μόνο ο κόσμος μπορεί να υλοποιήσει ως επιλογή, μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα αυτά».

Τι μπορεί να κάνεις ένας βουλευτής, στη νέα βουλή που θα προκύψει, ώστε να βελτιώσει καταστάσεις που ήδη έχουν προαποφασιστεί και υπογραφεί;
«Θα πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι ειλικρινής και να συμβαδίζουν οι πράξεις με τα λόγια του. Πρέπει να καταλάβουν όλοι τους ότι οι εποχές της δημαγωγίας και του λαϊκισμού έχουν παρέλθει και αυτές είναι υπεύθυνες για το σημείο που έφτασε η χώρα μας. Να είναι υπεύθυνος, να βάζει το συμφέρον των πολιτών πάνω από το ατομικό, να μάχεται, να ασκεί τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα με τιμιότητα, να δουλέψει σκληρά, να είναι ενημερωμένος και να έχει άποψη και λόγο.».

Πολιτική και ΠΑΟΚ…
«Ας μην τα μπλέκουμε. Θα ήμουν εκτός κλίματος αν πίστευα ότι κάποιος θα με ψήφιζε επειδή έπαιξα καλό χάντμπολ ή επειδή πήρα τρόπαια με τον ΠΑΟΚ. Είμαι ΠΑΟΚ, πέρασα τα καλύτερα αθλητικά χρόνια μου με τον ΠΑΟΚ, αλλά θα ήταν άστοχο να επεδίωκα και να προβάλλω την αγάπη μου για το σύλλογο, με στόχο να με συμπαθήσει κάποιος.
Θα πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε ότι η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν είναι τωρινή. Είμαι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος από το 2002 και θα πρέπει όλοι να κρινόμαστε από τα έργα και τις πράξεις μας. Αυτό ζητώ από τον κόσμο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε και θα γίνουμε ίδιοι. Αυτό όμως δεν μπορώ να το αποδείξω εκ των προτέρων. Αν θα αντιληφθεί ο κόσμος ότι ο Αντώνης άλλαξε και πάει να γίνει σαν όλους αυτούς τότε να κριθώ αυστηρά και να με επαναφέρουν στη θέση μου».



Συνέντευξη στο site του ''Paok24.com''

Δεν υπάρχουν σχόλια: