Περιγραφή

Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Δύναμη στις φωνές των νέων ιδεών



Την ανάγκη να συγκροτήσει η νέα κυβέρνηση ένα στρατηγικό σχέδιο για να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας αναπτυξιακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο υποψήφιος βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Σαουλίδης.


Ο κ. Σαουλίδης, 34 ετών, με σημαντική διαδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον αθλητισμό (είναι σήμερα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών και αρχηγός στην ομάδα χάντμπολ του ΠΑΟΚ) συμμετέχει στις ιστορικές φετινές  εκλογές, ευελπιστώντας πως η υποψηφιότητά του θα καταφέρει να στείλει το μήνυμα ανανέωσης και αλλαγής της καθημερινής πρακτικής.

Όπως τονίζει σχετικά, νέες ιδέες υπήρχαν πάντα, όμως ως «δια μαγείας» είτε εξαφανίζονταν, είτε αποσιωπούνταν, επισημαίνοντας πως σήμερα πρέπει οι φορείς του νέου να δυναμώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν την πραγματική εφαρμογή των θέσεών τους.



Από το 2003 εκλέγεστε δημοτικός σύμβουλος και σήμερα είστε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης - Συκεών. Τι σας έκανε να μετατοπίσετε το κέντρο βάρους του πολιτικού ενδιαφέροντός σας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Η ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν αποτέλεσε ουδέποτε εφαλτήριο μίας άλλης πολιτικής στόχευσης. Ασχολήθηκα από το 2003 με το Δήμο Συκεών, θεωρώντας ότι έχω να προσφέρω, ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος για τη γειτονιά μου, για τον τόπο μου, για την πόλη μου. Και με αυτή τη λογική συνέχισα και το 2006 αλλά και το 2010 στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου με εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μου. Μέχρι σήμερα θεωρώ πως αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάκτησή μου και αυτήν την εμπιστοσύνη την τιμώ και αυτή τη σχέση αυτή δεν την ανταλλάσσω με τίποτα. Ουσιαστικά αυτήν την αρχή φιλοδοξώ να υπηρετήσω και με την επιλογή μου να είμαι υποψήφιος βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠαΣοΚ, να μπορώ να συμβάλλω σε μία πραγματική ανανέωση, στην αλλαγή της καθημερινής πρακτικής.

Έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για την ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού, με την είσοδο νέων ανθρώπων. Σε μία περίοδο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, υπάρχουν περιθώρια για έναν νέο υποψήφιο βουλευτή να πείσει ότι κομίζει καινούργιες ιδέες μέσα από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας;

Νέες ιδέες υπήρχαν πάντα. Όμως ως «δια μαγείας» είτε εξαφανίζονταν, είτε αποσιωπούνταν. Συνεπώς το ερώτημα δεν είναι εάν υπάρχουν φορείς του νέου, αλλά εάν αυτοί οι φορείς μπορούν να δυναμώσουν τη φωνή τους, μπορούν να διεκδικήσουν την πραγματική εφαρμογή των θέσεών τους, και φυσικά να μην αλλοτριωθούν.

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι αδύνατη η συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ποια θεωρείτε την καλύτερη κυβερνητική λύση, προφανώς με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ, για το μέλλον της χώρας;

Θα ήταν πρόωρο και μάλλον χωρίς νόημα να συζητήσουμε σενάρια στη βάση εικασιών, προδικάζοντας και τη λαϊκή βούληση. Μέχρι τις εκλογές έχουμε λιγότερο από δύο εβδομάδες, χρόνος εξαιρετικά σύντομος, αλλά συνάμα και διάστημα ικανό να αναδείξει προτάσεις, να επιτρέψει τη διατύπωση ενός συνολικού σχεδίου ανασύνταξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας, στη βάση του οποίου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν. Και από αυτήν την επιλογή, η οποία στις εκλογές μεταφράζεται σε ισορροπία και συσχετισμούς δυνάμεων, θα κριθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ή οι δυνατότητες συνεργασιών.

Εάν ήταν στο χέρι σας να λύσετε ένα και μόνο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, ποιο θα επιλέγατε να επιλύσετε και με ποιον τρόπο;

Τα μείζονα προβλήματα της πόλης μας, δεν είναι προβλήματα μόνο δικά της, με την έννοια ότι συναντώνται λίγο ή πολύ και σε άλλες πόλεις της χώρας μας, κάτι που οφείλεται κυρίως σε μία νοοτροπία που επικρατεί χρόνια τώρα, ως αποτέλεσμα έλλειψης ενός συγκροτημένου σχεδίου και στρατηγικού σχεδιασμού.

Η πόλη μας έχει μία εξαιρετική γεωστρατηγική τοποθέτηση και είναι πραγματικά κρίμα μία τέτοια θέση να μη μεταφράζεται σε εξωστρεφή δράση, ικανή να προσελκύσει επενδύσεις και να αναδειχθεί σε αναπτυξιακός κόμβος της περιοχής. Και αυτό θεωρώ το βασικό πρόβλημά της, που είναι πρόβλημα σχεδιασμού, βούλησης και στρατηγικής επιλογής. Εκτιμώ πως με σχέδιο και επιμονή, αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε.


Είστε εν ενεργεία αθλητής με σημαντικές διακρίσεις σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πώς εξηγείτε την εικόνα παρακμής που παρουσιάζει σήμερα ο αθλητισμός στη Θεσσαλονίκη, για την οποία μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και το ΠΑΣΟΚ; Ποια βήματα πρέπει να γίνουν για τη στήριξη των τοπικών σωματείων;


Σαφώς μερίδιο ευθύνης σε αυτό έχει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα όσοι έχουν ασκήσει εξουσία, καθώς η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός χρόνου ή ενός ανθρώπου, απαιτεί σχέδιο και επιμονή.


Είναι γεγονός πως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός όχι απλά έχει παραμεληθεί, αλλά έχει συντελεστεί ένα εγκληματικό σφάλμα. Το κράτος επιχειρεί πολλαπλά, μέσω χορηγικού χαρακτήρα ενισχύσεις, να υποβοηθήσει ουσιαστικά Ανώνυμες εταιρίες, ενώ κανονικά θα έπρεπε να διοχετεύσει και την πολιτική του βούληση αλλά και την υποστήριξή του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με δίκτυα υποδομών σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά, να μετατρέψει περιοχές ολόκληρες σε κύτταρα υγιούς δραστηριοποίησης, παρέχοντας κίνητρα ικανά ώστε να προσελκύσουν νέους και νέες στον αθλητισμό.


Γιατί να σας ψηφίσουμε;

Σε αυτές τις εκλογές επιλέγουμε ανθρώπους, αυτούς που η κοινωνία αναδεικνύει, που σε αυτήν και μόνο λογοδοτούν. Ανθρώπους που συμβολίζουν την πραγματική ανανέωση, άφθαρτους και κοινωνικά καταξιωμένους. Μπορείτε να με κρίνετε και αναλόγως να κάνετε τη δική σας επιλογή.

Ο Αντώνης Σαουλίδης την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 19.00 στο 1ο – 5ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών (Ζ. Γουναρίδη και Μ. Μερκούρη στη Δενδροφυτεία) θα δώσει την προεκλογική του ομιλία σε μία ανοικτή συζήτηση για τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: