Περιγραφή

Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

«Εμπιστοσύνη σε πρόσωπα άφθαρτα»

Ο υποψήφιος βουλευτής με τo ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Σαουλίδης, απαντά στο ερωτηματολόγιο του REDALERT.

Αν σας δινόταν ένα αξίωμα μετά τις εκλογές που αφορά τη Θεσσαλονίκη, ποιο θα επιλέγατε και γιατί ; Ποια η δική σας προτεραιότητα για την πόλη μας ;

Η αρωγή στα σημαντικά προβλήματα της χώρας δεν εξαρτάται από ένα αξίωμα. Φυσικά και βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τις δυνατότητες που παρέχει η κάθε θέση ευθύνης και διοίκησης, όμως κυρίως απαιτείται αντίληψη της πραγματικότητας, ένα συγκροτημένο σχέδιο ανασύνταξης της πόλης μας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά και πολιτική βούληση.

Αυτή είναι η δική μου προτεραιότητα για την πόλη, που θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αποτελεί μία δοκιμασμένη συνταγή που έχουμε εφαρμόσει στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών.
Αποδίδει.

Τι θα λέγατε στον ψηφοφόρο που θα πάει οργισμένος ή απογοητευμένος στην κάλπη; Γιατί να σας πιστέψει;

Ο οργισμένος ψηφοφόρος πρέπει να προσέξει μήπως τελικά η επιλογή του αποβεί εις βάρους του, τιμωρώντας τελικά τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, που επιλέγοντας με βάση την οργή, καταλήγουμε σε λάθος επιλογές. Κάθε ένας και κάθε μία από εμάς, πρέπει να ακούσει, πρέπει να κρίνει, πρέπει να εμπιστευτεί, πρέπει να επιλέξει.

Τί να επιλέξει ; Αυτούς που εκτιμά ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να προδώσουν την εμπιστοσύνη του.

Για την σημερινή κατάσταση υπάρχουν ευθύνες σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος; Είναι ξεπερασμένο το υπάρχον πολιτικό σύστημα; Με την αναμόχλευση του ίδιου πολιτικού προσωπικού μπορεί να υπάρξει νέα μεταπολίτευση;

Όταν επιλέγεις να χτίσεις ένα καινούργιο σπίτι, δε μπορείς να το κάνεις με παλιά υλικά, δε μπορείς να το κάνεις χρησιμοποιώντας τα τούβλα του παλιού σπιτιού.

Τα τελευταία 40 περίπου χρόνια, παρατηρούμε ίδια πρόσωπα να πρωταγωνιστούν, ίδια πρόσωπα να μιλούν για ιδέες και για ανανέωση. Όλοι αυτοί σαφώς και δεν είναι άμοιροι ευθυνών, γιατί αν πίστευαν αυτά που έλεγαν θα μπορούσαν να τα κάνουν πράξη, ιδιαίτερα σε εποχές που υπήρχε και η οικονομική δυνατότητα αλλαγών μεγάλης κλίμακας.

Έτσι, σήμερα, η αλλαγή στην καθημερινή πρακτική και η πραγματική ανανέωση μπορεί να γίνει πράξη μόνο με εμπιστοσύνη σε πρόσωπα άφθαρτα, που έχουν αναδειχθεί από την κοινωνία και λογοδοτούν σε αυτήν και μόνο.

Στην μετά του Μνημονίου Ελλάδα έχει απαξιωθεί ο θεσμός του Βουλευτή. Μήπως ήρθε η ώρα για κατάργηση των βουλευτικών προνομίων; Εσείς σε ποια από τα παρακάτω θα ψηφίζατε θετικά:
  • Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας
  • Αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών
  • Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων
  • Κατάργηση του βουλευτικού αυτοκινήτου
  • Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης
Ανοίγετε μία μεγάλη συζήτηση, η οποία πρέπει να αποφύγει τη σκόπελο του λαϊκισμού. Κατά τη δική μου εκτίμηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μία συνολική αλλαγή του ρόλου του βουλευτή, ο οποίος πλέον προσηλωμένος αυστηρά στα καθήκοντα της νομοθετικής του πρωτοβουλίας, θα αποτελεί το γνήσιο εκφραστή της λαϊκής βούλησης, προς όφελος της κοινωνίας ως σύνολο.

Η συζήτηση αυτή θα περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση μονοεδρικών ή ολιγοεδρικών περιφερειών, ενδεχομένως το ασυμβίβαστο υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας αλλά και συνολικά τα προνόμια ενός βουλευτή.

Βέβαια, κάθε αναφορά οφείλει να γίνεται με σύνεση, αποκλείοντας ακρότητες ή και ρυθμίσεις οι οποίες θα επιφέρουν περισσότερα προβλήματα παρά θα δώσουν λύσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: